Moravcsik-Fecskés Orsolya: Tatabányán Gyorsasági Görkorcsolyázó Európa Kupa lesz májusban


A Nemzetközi Görkorcsolyázó Szövetség döntése alapján 2013. május 18-19-én a Gyorsasági Görkorcsolyázó Európa Kupa Tatabányán kerül megrendezésre.Gyorsasági Görkorcsolyázó Európa Kupa Tatabányán 2012-ben (fotó: Gémesi Balázs)


A Tatabánya Pont interjúja Moravcsik-Fecskés Orsolyával, a Tatabányai Diák Korcsolyázó Egyesület elnökével.

Tatabánya Pont: Tatabányán május 18-19-én Görkorcsolyázó Európa Kupa kerül megrendezésre. Hogyan lehetne jellemezni, bemutatni ezt a sportágat?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: A gyorsasági görkorcsolyázás viszonylag fiatal, ámde nagyon dinamikusan fejlődő sportágnak mondható nemcsak hazánkban, hanem a világ minden országában.  A versenyzők az egyesületükre jellemző speciális „futóruhában” versenyeznek, amely lecsökkenti a légellenállást. A korcsolyacipő a boka magasságáig tart, hasonlóan a hagyományos gyorskorcsolyához. A speciális korcsolyacipőhöz egy hosszított „alváz” tartozik, amelybe 3 vagy 4 kerék van beszerelve. A kerekek abban különböznek a hétköznapi görkorcsolya kerekeitől, hogy jóval nagyobbak, ezáltal gyorsabb sebesség elérésére képesek a versenyzők. Egy olyan sportág, ahol csapatban és egyénileg is megmérettetheti magát minden induló.


Tatabánya Pont: Hogy esett végül Tatabányára a választás?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: 2011-ben már rendeztünk Európa Kupát a tatabányai görkorcsolyapályán és nagyon jó visszhangja volt mind a versenyzők, mind a külföldi és nemzetközi szakemberek részéről. Februárban döntötte el a Nemzetközi Görkorcsolyázó Szövetség, hogy idén melyik – szabványos görkorcsolyapályával rendelkező európai település – kaphatja meg a rendezés jogát a kupasorozatban. Egyesületünk is jelentkezett és nagyon örülünk annak, hogy a Szövetség idén is bizalmat szavazott Tatabányának és mi lehetünk májusban az Európa Kupa-sorozat egyik színhelye. Tatabánya mellett Szeged is megkapta a lehetőséget, ott szeptemberben a záróforduló kerül majd megrendezésre.Tatabánya Pont: Milyen korosztályokat láthatunk majd versenyezni?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: Az Európa Kupa sorozatában a 14 évnél idősebb versenyzők indulhatnak 4 különböző korosztályban, köztük felnőtt résztvevőkkel. Egyesületünk a kupa keretein belül megrendezi a Turul-Kupa elnevezésű, évek óta sikeres nemzetközi versenyt, ahol a fiatalabb profi görkorisok számára is szeretnénk versenylehetőséget biztosítani. A verseny két napján a legifjabb 7 éves korosztálytól egészen a felnőtt kategóriáig lépnek pályára a versenyzők. A magyar versenyzőkön kívül ezidáig Olaszországból, Belgiumból, Németországból, Szerbiából, Szlovákiából, Lengyel- és Csehországból adták le versenyzők a nevezésüket, összesen 180-an.


Tatabánya Pont: Milyen versenyszámok kerülnek megrendezésre?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: Lesznek sprint- és hosszútávú futamok. Sprintfutamok közé tartozik a 300m egyéni indításos és az 500m-es futam. Az egyéni indításos futamokban – mint ahogyan a neve is mutatja – a versenyzők egyedül, „önindítással” indulnak külön-külön teljesítve a 300 métert és az elért időeredményük alapján kerülnek rangsorolásra. Az 500m-es sprintverseny során 4-5 fős futamokban indulnak a versenyzők. Selejtezőkön és elődöntőkön át jutnak a döntőig a legjobbak, ahol az ott elért eredmény számít a végső rangsorolásnál. A hosszútávú futamok a legizgalmasabbak és leglátványosabbak egy görkorcsolya versenyen: az eliminációs (kizárásos) és pontozásos versenyszámok tartoznak ide. A hosszútávok során az egész mezőny egyszerre indul el. A kizárásos verseny során minden második körben a célvonalon utolsóként átkorcsolyázott versenyző kizárásra kerül, így a verseny végére a népes mezőnyből mindössze 4-6 versenyző marad, akik a végső győzelemért hajthatnak. A pontozásos futamban a versenyzők részhajrákat végeznek a táv teljesítése közben, mert minden második körben az 1-2 helyen a célvonalon áthaladó versenyző pontokat kap. A futam után az a versenyző kerül ki győztesen, akinek a legtöbb pontot sikerült összegyűjtenie.Tatabánya Pont: Milyen eredmények várhatóak a magyar versenyzőktől?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: Az Európa Kupa tatabányai fordulója fontos válogatóverseny azok számára, akik az idei Európa Bajnokságra szeretnének kijutni. Nagy csata várható a különböző korosztályokban, így nem lenne ildomos konkrét versenyzőket felsorolni, nem szeretnék senkit sem befolyásolni a versenyhez való hozzáállásban az előítéletekkel. Dobogó-, sőt aranyesélyes versenyzők érkeznek hozzánk Szegedről, Szombathelyről, Kazincbarcikáról és Monorról is. A tatabányai csapatból az Európa Bajnokságra Nagy Alexandra, Szatmári Nikoletta, Remete Solt, Kun Balázs és Makszim Zsombor pályázik, tőlük dobogós vagy aközeli helyezéseket várok mindenképpen, de a kisebbek korosztályában is vannak bőven éremesélyes versenyzőink.


Tatabánya Pont: Milyen programok várhatóak az Európa Kupán?

Moravcsik-Fecskés Orsolya: Nagyon örülünk annak, hogy Schmidt Csaba polgármester úr elvállalta a verseny fővédnöki szerepét, ő fogja a versenyt is megnyitni. A szombati napon tiszteletét teszi nálunk a népszerű sorozatból jól ismert Aradi Balázs, aki egykor egyesületünk korcsolyázója volt. Ugyancsak szombaton, a futamok közötti pihenőkben fellépnek zumbatáncosok Csiszár Anita vezetésével, vasárnap a Blacktime Hip-Hop csapata tart bemutató táncot a Quantum XXL oszlopos tagja, Karvaly Róbert vezénylésével. Az egyesület legifjabb amatőr korcsolyázói is színre lépnek, ezen kívül a tatabányai téli olimpikon és Európa Bajnok Keszler Andrea és Béres Bence TDKE-s rövidpályás gyorskorcsolyázók is szerepelni fognak a két nap alatt.  Szombat este a Jubileum parkban barátságos futballmérkőzést tartunk a résztvevő egyesületek vezetői, edzői részére. A szervezésben nagy segítséget kaptunk Tatabánya Városi Szabadidősport Szövetségtől és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatától, amelyet ezúton is szeretnék megköszönni. Kollegáimmal, Németh Tiborral és Lugosi Lászlóval, illetve egyesületünk segítőkész szülőivel azon dolgozunk, hogy minél színvonalasabb Európa Kupát rendezhessünk 2013. május 18-19-én. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt és szurkolót  a versenyre!


Szutter Levente, Holicsek Szilvia


Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok