Koch Aurélné: A TV Maci üzenete a szeretetről és a barátságról


2013. június 8-án a tatabányai Árpád tér megtelik mackókkal és mindenféle mackósággal, valamint rengeteg könyvvel. A közelgő Nagy Medvenap, azaz az I. Tatabányai Ünnepi Könyvnap, Mackó és Gyermekkönyv Illusztrációs Kiállítás alkalmából a Tatabánya Pont interjút készített a Tatabányán élő Koch Aurélné Erika nénivel, a TV Maci egyik alkotójának özvegyével.A TV Maci Koch Aurél tervei alapján (archív - Koch Aurélné engedélyével)


Tatabánya Pont: Kevesen tudják Tatabányán, hogy városunkban élt a sokunk gyermekkorát meghatározó Tv Maci egyik alkotója: Koch Aurél (1927-2007). Özvegyével, Erika nénivel beszélgettünk Aurél bácsi életéről, munkásságáról, és magáról a Tv Maciról.Koch Aurél 2007. április 2-án Tatabánya-Dózsakertben gyermekeknek mesél a TV Maci születéséről 


Erika néni:
Férjem 1927-ben született Vácott. Érettségi után Gadányi Jenő magántanítványa volt, nála tanulta meg a képzőművészet alapjait, már diákkorában is sokat festett, főként olajfestményeket. Sajnos ezek az alkotásai a háború alatt megsemmisültek. Később inkább a grafika, a díszlettervezés, a bábozás kezdte érdekelni. Édesapja nem akarta művészpályára engedni, ezért el kellett végeznie egy szerkesztő-rajzoló tanfolyamot is. Az itt tanultakat, a műszaki rajz ismereteket jól tudta kamatoztatni későbbi munkájában, ahol is mérnökök műszaki rajzai alapján készített nagyon pontosan kidolgozott modelleket, amelyek alapján a minisztérium aztán kiadta az építési engedélyeket. A ‘60-as években a németországi Halleból érkeztek vendégek, akik -látván munkáit- meghívták őt Halleba, ahol először szintén modell készítőként, majd a wittenbergi színháznál díszlettervezőként dolgozott. 1973-ban meghívták a Budapest Bábszínházhoz, ahol szcenikusként kezdett dolgozni. 1 év után került a Magyar Televízióhoz, szintén mint díszlettervező, ahol is nyugdíjazásáig tevékenykedett, számos báb előadás figuráit tervezte. Több elismerést is szerzett, az egyik ilyen volt 1992-ben II. János Pál pápa Ezüstérme, illetve 1978 és 1986 között több darab díszletterveiért MTV-Nívódíjat is kapott, mint pl. a Tücsök hegedűje, a Kunkori és a kandúrvarázsló, a Csipike az óriás törpe, vagy a Minden egér szereti a sajtot, amelyet előadtak Tatabányán is a Jászai Mari Színházban, miután ideköltöztünk, csak persze nagyobb bábokkal.Albin és Soma - Minden egér szereti a sajtot (Koch Aurélné engedélyével)


Ebben az időszakban készült a Tv Maci figurája és díszletterve is, amely a legismertebb sikeres munkája lett. Ő volt a második tv maci, az első Köber Tibor mackója volt, egy kék-fehér pettyes csipkés ruhás macilány. Aurél macija fiú lett. Mérnöki gonddal tervezte meg a figurát magát is, illetve a szinte összkomfortos lakásának a berendezését is, és természetesen a ruháit ugyanígy.Tatabánya Pont:
Bálint Ágnes "Én vagyok a Tévé-Maci" című könyvében Koch Aurél mackója látható.


Erika néni: Igen. Kapott felkérést, hogy készítsen egy újabb tv macit, amelyből elkészült Bálint Ágnes könyve is. A harmadik macit, az animációs változatot Foky Ottó bábtervező készítette. Ez a mackó hasonlít Aurél macijához.


Tatabánya Pont: Az akkori generációknak életre szóló élményt nyújtott a Csutkababáját hóna alá szorító kedves kis mackó, aki az esti tornagyakorlatai után szépen rendben fogat mosott, megmosakodott, felvette pizsamáját, majd leült a fotelbe megnézni a kezdődő Esti Mesét, a mese után pedig szépen elmentek mindketten aludni, jó éjszakát kívánva a gyermekeknek is.


Erika néni: Igen, sokan ezeken a képsorokon, az Esti Meséken, a Tv Macin nőttek fel. És ez rendszert is vitt a kicsi gyermekek életébe: este elérkezett az idő, felhangzott az ismerős dallam,  és már tudták is, hogy kezdődik az esti mese. Sajnos ez ma már nincs így: a szülőknek a legkönnyebb leültetni a gyerkőcöket a televízió elé egész nap. De a mai mesék közül nagyon sok már nem ilyen bájos és nem azt a célt szolgálják, mint régen, amikor még tanító célzatúak voltak a mesék is, kedves, bájos figurákkal, nem pedig szörnyekkel, és tele erőszakkal. Sajnálom is sokszor a mai gyerekeket, pedig olyan sok szép magyar mese, népmese, bábfilm és bábelőadás létezik. Örülök a Magyar Televízió 2-es csatornáján látottaknak, ahol az új műsor struktúrának köszönhetően még a klasszikus meséket mutatják be a gyerekeknek. Hiszem, ahogy Aurél is hitt benne, hogy a tv szereplők, így a mese és báb figuráknak is küldetése, hogy a világ kedves oldalát mutassák be, tanítsanak, üzenetet vigyenek a világ szebbik oldaláról a nézőknek, a legapróbb nézőknek is. Ahogy a Tv Maci is “mesélt” minden esti mese előtt és után a barátságról, a szeretetről, a pontosságról, az otthon meghittségéről.


Holicsek Szilvia, Szutter Levente

 


 

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok