Koch Aurélné: A TV Maci üzenete a szeretetről és a barátságról


2013. június 8-án a tatabányai Árpád tér megtelik mackókkal és mindenféle mackósággal, valamint rengeteg könyvvel. A közelgő Nagy Medvenap, azaz az I. Tatabányai Ünnepi Könyvnap, Mackó és Gyermekkönyv Illusztrációs Kiállítás alkalmából a Tatabánya Pont interjút készített a Tatabányán élő Koch Aurélné Erika nénivel, a TV Maci egyik alkotójának özvegyével.A TV Maci Koch Aurél tervei alapján (archív - Koch Aurélné engedélyével)


Tatabánya Pont: Kevesen tudják Tatabányán, hogy városunkban élt a sokunk gyermekkorát meghatározó Tv Maci egyik alkotója: Koch Aurél (1927-2007). Özvegyével, Erika nénivel beszélgettünk Aurél bácsi életéről, munkásságáról, és magáról a Tv Maciról.Koch Aurél 2007. április 2-án Tatabánya-Dózsakertben gyermekeknek mesél a TV Maci születéséről 


Erika néni:
Férjem 1927-ben született Vácott. Érettségi után Gadányi Jenő magántanítványa volt, nála tanulta meg a képzőművészet alapjait, már diákkorában is sokat festett, főként olajfestményeket. Sajnos ezek az alkotásai a háború alatt megsemmisültek. Később inkább a grafika, a díszlettervezés, a bábozás kezdte érdekelni. Édesapja nem akarta művészpályára engedni, ezért el kellett végeznie egy szerkesztő-rajzoló tanfolyamot is. Az itt tanultakat, a műszaki rajz ismereteket jól tudta kamatoztatni későbbi munkájában, ahol is mérnökök műszaki rajzai alapján készített nagyon pontosan kidolgozott modelleket, amelyek alapján a minisztérium aztán kiadta az építési engedélyeket. A ‘60-as években a németországi Halleból érkeztek vendégek, akik -látván munkáit- meghívták őt Halleba, ahol először szintén modell készítőként, majd a wittenbergi színháznál díszlettervezőként dolgozott. 1973-ban meghívták a Budapest Bábszínházhoz, ahol szcenikusként kezdett dolgozni. 1 év után került a Magyar Televízióhoz, szintén mint díszlettervező, ahol is nyugdíjazásáig tevékenykedett, számos báb előadás figuráit tervezte. Több elismerést is szerzett, az egyik ilyen volt 1992-ben II. János Pál pápa Ezüstérme, illetve 1978 és 1986 között több darab díszletterveiért MTV-Nívódíjat is kapott, mint pl. a Tücsök hegedűje, a Kunkori és a kandúrvarázsló, a Csipike az óriás törpe, vagy a Minden egér szereti a sajtot, amelyet előadtak Tatabányán is a Jászai Mari Színházban, miután ideköltöztünk, csak persze nagyobb bábokkal.Albin és Soma - Minden egér szereti a sajtot (Koch Aurélné engedélyével)


Ebben az időszakban készült a Tv Maci figurája és díszletterve is, amely a legismertebb sikeres munkája lett. Ő volt a második tv maci, az első Köber Tibor mackója volt, egy kék-fehér pettyes csipkés ruhás macilány. Aurél macija fiú lett. Mérnöki gonddal tervezte meg a figurát magát is, illetve a szinte összkomfortos lakásának a berendezését is, és természetesen a ruháit ugyanígy.Tatabánya Pont:
Bálint Ágnes "Én vagyok a Tévé-Maci" című könyvében Koch Aurél mackója látható.


Erika néni: Igen. Kapott felkérést, hogy készítsen egy újabb tv macit, amelyből elkészült Bálint Ágnes könyve is. A harmadik macit, az animációs változatot Foky Ottó bábtervező készítette. Ez a mackó hasonlít Aurél macijához.


Tatabánya Pont: Az akkori generációknak életre szóló élményt nyújtott a Csutkababáját hóna alá szorító kedves kis mackó, aki az esti tornagyakorlatai után szépen rendben fogat mosott, megmosakodott, felvette pizsamáját, majd leült a fotelbe megnézni a kezdődő Esti Mesét, a mese után pedig szépen elmentek mindketten aludni, jó éjszakát kívánva a gyermekeknek is.


Erika néni: Igen, sokan ezeken a képsorokon, az Esti Meséken, a Tv Macin nőttek fel. És ez rendszert is vitt a kicsi gyermekek életébe: este elérkezett az idő, felhangzott az ismerős dallam,  és már tudták is, hogy kezdődik az esti mese. Sajnos ez ma már nincs így: a szülőknek a legkönnyebb leültetni a gyerkőcöket a televízió elé egész nap. De a mai mesék közül nagyon sok már nem ilyen bájos és nem azt a célt szolgálják, mint régen, amikor még tanító célzatúak voltak a mesék is, kedves, bájos figurákkal, nem pedig szörnyekkel, és tele erőszakkal. Sajnálom is sokszor a mai gyerekeket, pedig olyan sok szép magyar mese, népmese, bábfilm és bábelőadás létezik. Örülök a Magyar Televízió 2-es csatornáján látottaknak, ahol az új műsor struktúrának köszönhetően még a klasszikus meséket mutatják be a gyerekeknek. Hiszem, ahogy Aurél is hitt benne, hogy a tv szereplők, így a mese és báb figuráknak is küldetése, hogy a világ kedves oldalát mutassák be, tanítsanak, üzenetet vigyenek a világ szebbik oldaláról a nézőknek, a legapróbb nézőknek is. Ahogy a Tv Maci is “mesélt” minden esti mese előtt és után a barátságról, a szeretetről, a pontosságról, az otthon meghittségéről.


Holicsek Szilvia, Szutter Levente

 


 

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán!
SZENT ISTVÁN NAP2018. augusztus 20., hétfő


RÉSZLETES PROGRAM ITT.

 68. TATABÁNYAI BÁNYÁSZNAP
RÉSZLETES PROGRAM ITT.


Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE


Foglalj időben szállást a
68. Tatabányai Bányásznap idejére!
Érdemes!
Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont

 

 

 Iratkozz fel az eseményekre!Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 


 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok