Irie Maffia: Nyárvégi hajrá lesz nálatok


A 2013. augusztus 31-i tatabányai koncertjük előtt ültünk le az Irie Maffia tagjaival zsúfolt pihenőbe Horváth Gáspár billentyűssel, a zenekar alapítójával beszélgetni."Egy utolsó nagy, nyárvégi hajrá lesz nekünk is nálatok, Tatabányán!"

Tatabánya Pont: Abból az apropóból kérdezlek, hogy az Irie Maffia fellép a tatabányai Bányásznapon. A zenekar 2005 óta létezik, mesélj kicsit a megalakulásról!

Gáspár: Igen, 8 éves a zenekar. Március 15-én volt az első koncertünk, függetlenül a nemzeti ünneptől, így jött ki akkor a lépés. De könnyű megjegyezni a dátumot.


Tatabánya Pont: Hogy jöttetek össze ilyen szép létszámban?

Gáspár: Alapvetően egy Kultiplex-közeli hip-hop csapatból táplálkozott a zenekar MC-része, és az alapító tagok zenész-MC barátságban álltak fel. Élő Márton barátommal ketten alapítottuk a zenekart, de ebben a kezdeti állapotban is már sokan velünk voltak a mostani tagok közül. A mi fejünkből pattant ki a név, de ez egy tág baráti kör volt, amely egy kreatív közösségként működött már évekkel korábban is. Marcival kezdtünk el együtt zenélni, számítógépekkel, samplerekkel, aztán kitaláltuk, hogy ezt az egészet élőben kellene előadni, s így indult a zenészek bevonása: Havas Miklós a basszusgitárosunk, DJ Future, mind az alapítók közé tartoznak, és az MC-k is: Columbo, Busa, Kemon. Sena egy lengyelországi út során szállt be vendégként az akkor két éves zenekar egy alkalmi bulijára, majd ezután kérte meg Marci, hogy maradjon a csapatban.


Tatabánya Pont: A nevetekre térjünk vissza kicsit, hogy jött ez a név?

Gáspár: Mostanában néha kicsit szerencsétlennek ítélem az akkori névválasztást, de mostanra már az emberek megszokták, hát marad. Akkoriban ez az „Irie” kifejezés nagyon divatos volt, sok reggae sound systemet foglalkoztatott ez az „Irie” név. A „maffia” meg egyszerűen csak adta magát a családi-baráti nagy felállás miatt.


Tatabánya Pont: A Ti zenétek nagyon szövegcentrikus. Mi a fő irányvonala főleg angol nyelvű szövegeiteknek?

Gáspár: Busa énekel, rappel magyarul, Sena pedig ezen a „Nagyon jó lesz” című lemezünkön először szólal meg magyarul. Nagyon sok mindenről szólnak a számaink: a fiúk inkább a közönségbarátabb bulizós, csajozós, zenélős témákat hozzák, Senának vannak mélyebb, komplexebb értelmű szövegei, ill. Busa az aki még kmolyabb filozófiai kérdéseket boncolgat.


Tatabánya Pont: Igen sok stílust is ötvöztök: a napfényimádó-lázadó reggae-től kezdve a hip-hopon át még ezer más stílus jelenik meg, nem csak szövegben, hanem zeneileg is.

Gáspár: 8 év alatt nagyon sokat változott a zenekar. A reggae zenét tartjuk az egyik legfontosabb gyökerünknek, de mára már inkább modern trópusi pop-rock zenekar lettünk. Lassan alakult ez így ki az évek során, ahogy önálló életet kezdett élni a közös munka. Nagyon erős befolyással volt ránk a Szekér Ádám - Dési Tamás - Havas Miklós hármas rokkos megközelítése.


Tatabánya Pont: Mit üzensz a tatabányaiaknak, mire számítsanak?
Gáspár: Mindig megpróbáljuk magunkból a legjobbat kihozni, minden helyzetben és helyszínen. Az eddigi legjobb műsorunkat visszük Hozzátok, ami viszonylag újszerű, hiszen az új lemez legjobb számait, és a korábbi 6-8 év legnagyobb slágereit igyekszünk összesűríteni. Ezt csak pár hete játsszuk így, ebben a best of-formában. Annak ellenére, hogy nyár hosszú volt, nagyon várjuk, hogy nálatok, Tatabányán még együtt tudjunk zenélni egy utolsó nagy hajrával, mindent beleadva. Várom a bulit!


Holicsek SzilviaTatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok