Fenyő Miklós: Jöjjünk össze, hogy ne legyünk szét!

 

Fenyő Miklós adott interjút a Tatabánya Pontnak, melyben beszélt a pályájáról, 46 év dalairól, az eseménydús zenéről. Az interjúból megtudhatjuk, hogy mi is mozdította ki a világot a négy sarkából és hogy miért jó ma példaképnek lenni.Tatabánya Pont: Járt-e már Tatabányán, és ha igen, milyen emlékei vannak városunkból?

Fenyő Miklós: Számtalanszor jártam Önöknél: fellépéseken is, de magánemberként is. Emlékszem több futball-mérkőzésre, amelyek közül sajnos sokat a Bányász nyert az én kedvenc csapatom ellen... Ma is odatalálnék könnyen a Stadionba.


Tatabánya Pont: Az Amerikai Egyesült Államokban járt iskolába, de aztán mégis itthon telepedett le s kezdett zenélni. Minek köszönhető a hazatérése?

Fenyő Miklós: A szüleim döntöttek úgy, hogy hazaköltözünk. De addigra, amikorra egy tinédzser elkezd önállóan gondolkodni, szabad gondolatai támadnak, addigra már itthon voltunk. Elég gyorsan sikerült megismerni nyilvánosságot, hiszen a Hungária egyik napról a másikra lett sikeres, amit nem volt egyszerű egyébként feldolgozni, és közben rájöttem, hogy ez az a nyelv, amelyen ki tudom magam fejezni, ez az a közeg, ahol alkothatok.


Tatabánya Pont: A szakmai pályája talán bármelyik fiatal zenésznek, énekesnek példaértékű lehet: 20 évesen lett az első komoly slágere, és így 60 felett még mindig ennyire aktívan zenél...

Fenyő Miklós: Amikor 20 évesen egy fiatal kiír magából egy érzést, amelyből sláger válik, az adott korban a 20 éves srác nem tudja azt feldolgozni... Én innen számítom a pályám, a "Csavard fel a szőnyeget"-től, ami mára a magyar házibulik himnusza lett több ismerősöm szerint. De ekkor ezt nem lehetett előre látni, többek között, mert nekünk nem voltak elődeink, akik példaképeink lehettek volna – minden friss volt, új, lázadó, provokatív, minden szabad volt! Mára példaképpé válni nagyon jó dolog - bár nekünk lehettek volna ilyen példaképeink! Nekünk más körülményeink voltak, máshogy kellett-lehetett érvényesülnünk, mint a maiaknak. Más természetű akadályaink voltak. Inspirációt szinte csak külföldről kaptunk, de tudtuk, hogy magyar nyelven akarunk megszólalni; eltelt jó pár év, mire megtaláltuk a magunk hangját, mire egyedi, felismerhető lett a stílusunk. Ez a legfontosabb, enélkül nem lehet évtizedeken átívelő pályát létrehozni, de még ez az egyéniség sem garancia. Ma a nagy számok törvénye alapján kibújhat valami jó is abból a sok-sok fiatal kezdeményezésből, amit látunk-hallunk, ebben bizakodhatunk.

Tatabánya Pont: Annyira aktív, annyi műsora forog aktuálisan: musicalek, lemezek, milyen műsorral jön hozzánk?

Fenyő Miklós: Akik ismerik a koncertjeimet, tudják, hogy eseménydússág, mozgalmasság jár együtt a jó zenével: hangsúlyos zenekari kísérettel, vokállal megtámogatva szólalnak meg a 46 év dalai. A kezdetektől a cölöpökön út az egészen új dalokig. Nem lehet mindent eljátszanunk, hiszen akkor hetekre ide kellene költöznünk a közönséggel együtt, hiszen közel 500 dalt publikáltam pályám során.

Tatabánya Pont: Mit üzen a tatabányai közönségnek?

Fenyő Miklós: Azt üzenem nekik, hogy szeressék a rocknrollt, illetve aki még nem szeretett bele, az legyen nyitott eziránt a jelenség iránt, amely az 1950-es években kimozdította a világot a négy sarkából, összekovácsolt egy generációt, és így öröklődik ma is tovább generációról generációra. Üzenem, hogy hallgassák úgy a dalaimat, hogy ennek a zenének még volt értelme:

Összejövünk, hogy ne legyünk szét!

Holicsek Szilvia
Tatabánya Pont
Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán!
SZENT ISTVÁN NAP2018. augusztus 20., hétfő


RÉSZLETES PROGRAM ITT.

 68. TATABÁNYAI BÁNYÁSZNAP
RÉSZLETES PROGRAM ITT.


Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE


Foglalj időben szállást a
68. Tatabányai Bányásznap idejére!
Érdemes!
Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont

 

 

 Iratkozz fel az eseményekre!Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 


 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok