Fákra festett M betűk

A Máriazelltől Csíksomlyóig tartó mintegy 1400 kilométer hosszú, Mária kegyhelyeket is érintő zarándokút a megyeszékhelyen is áthalad. A magyarországi szakasz tatabányai részének kijelölését a budapesti Corvinus Egyetem tájépítész hallgatói végezték el 2012. május 18-án.


A budapesti Corvinus Egyetem hallgatói Tatabányán festik az M betűket (fotó:tatabanya.hu)

Tatabánya közelében egy öt tagú csapat  -Likerecz Anita, Mányok Bence, Kovács Attila, Odonics Balázs, Bernáth Mária-  egy közel harminc kilométeres szakaszon festették fel az útvonalat jelző, mindkét irányba mutató nyilat, az iránytűt és az "M" betűt, ami a Mária utat jelöli. A felsőgallai templom útjának mentén haladtak és sablonok segítségével festették a fák törzsére a jeleket. Fehér Péter, térségi koordinátor elmondta: az egyetemi hallgatók önkéntes munka keretében vállalták el a feladatot. Alapos területi bejárást követően, a megyeszékhely, illetve további útvonal több szakaszát is végig nézték és felfestették a turistajelzéseket. Megtudtuk, a magyarországi szakasz kijelölésével a tervek szerint augusztus közepére készülnek el. A kis önkéntes csoport egyik tagja azt is elárulta, hogy minden ősszel és tavasszal segít ebben a munkában. A zarándokútnak eddig a nyolcvan százaléka készült el.
A Mária Út több mint turistaút, mint zarándokút, vagy értékes program. A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók lesznek, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros változatban is. Ajánlott szálláshelyek várják a vándorokat és térképes zarándokkalauz is készül. A zarándokok az útvonal bejárása során az állomásokon pecsétet és egyedi azonosítású gyöngyszemet kapnak, amelyből a saját rózsafüzérüket fűzhetik fel az egész út végigjárása folytán. A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. A túra lehet félnapos kellemes kikapcsolódástól a többhetes, embert próbáló vándorlásig.

forrás: tatabanya.hu

Mária út bemutató film:Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok