Elkezdődött a Gerecse Kapuja kivitelezése


A Tatabányán élők és a Turulhoz gyakran látogatók által egyik legjobban várt beruházás, a Gerecse Kapujának kialakítása a 2017. július 27-i projektindító rendezvénnyel hivatalosan is kezdetét vette."Gerecse Kapuja" látványterv


A sajtótájékoztatón Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta: "A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas Dévényi Sándor tervezte látogatóközpont jelképesen és a valóságban is átjárót biztosít majd épített környezetünk, azaz a nyüzsgő város és a várost körülölelő gyönyörű természet között, ahová pihenni, kikapcsolódni, kirándulni járhatunk továbbra is, ám ezentúl méltóbb körülmények között."
Bencsik János országgyűlési képviselő is kifejezte örömét a beruházással kapcsolatban, megköszönte a tatabányai önkormányzatnak és az érintett szakembereknek a projekt kapcsán eddig elvégzett munkát. Hangsúlyozta, hogy ez egy újabb lehetőség, hogy a környék tovább fejlődjön a turizmus területén.Damokos László, Tatabánya Megyei Jogú Város főépítésze ismertette a projekt részleteit: az épület a jelenlegi parkoló helyén épül, mert a természetvédelmi szabályok csak ezt engedik meg egy olyan helyen, amely fokozottan védett, mint amilyen a Turul parkerdő is. Az elkészülő épület állandó és időszakos kiállításoknak, étteremnek, illemhelyiségeknek, ajándékboltnak ad majd otthont. A környezetében új tanösvények, padok és asztalok, tűzrakóhelyek, továbbá új parkolóhelyek is várják majd a turistákat.A projekt több mint félmilliárdos Európai Uniós támogatásból valósul meg, hazai és önkormányzati társfinanszírozással.

Schmidt Csaba polgármester a rendezvényen elmondta: "Nem állunk meg ennyinél, a beruházással párhuzamosan megújítjuk a Turulhoz vezető Panoráma utat és magát a Turul-madarat és a talapzatát is rendbe tesszük. Bízom benne, hogy 2018 nyarán nagyon sokan leszünk fent a hegyen, hogy közösen ünnepeljünk!""Gerecse Kapuja" látványtervAmíg elkészül...A fotó 2017. július 8-án készült.


2018 nyaráig hátralévő időszakban is látogatható a Turul-emlékmű és környéke, legfeljebb távolabb lehet majd leparkolni és kicsit sétálni kell. Ez azonban senkinek ne vegye el a kedvét, nyugodtan jöjjön, sétáljon az erdőben, hiszen a környező erdei utakon a kijelölt helyeken továbbra is lehet kerékpározni és persze sétálni. Fontos azonban, hogy táblák jelzik majd az építkezés ideje alatt, hogy mennyire és hogyan lehet gépjárművel és főleg autóbusszal megközelíteni a Turul-emlémű közeli parkolót, útszakaszt. Kérjük, hogy legyenek körültekintőek, ha a következő hónapokban ellátogatnak ide. Ezzel együtt azonban az is fontos, hogy a kivitelező szerint 2017 decemberére az épületet "tető alá hozzák", tehát addigra már látványos szakaszába ér a beruházás. Érdemes gyalog felsétálni és megnézni.A fotó 2017. július 8-án készült.Via Ferrata


A Kő-hegy oldalán korábban kiépített vasalt mászóút, azaz via ferrata természetesen zavartalanul használható a szabályok betartása mellett. Mindenképpen hívjuk a szakavatott túravezetőket, akiktől felszerelést is lehet bérelni. Aki eddig még nem próbálta, mindenképpen tegye meg, mert egyedülálló érzés a sziklafalakon biztosnágosan végigkapaszkodni úgy, hogy a hátunk mögött elterül Tatabánya, az M1-es autópálya és ezzel együtt az elképesztő panoráma.


További információ a via ferratával kapcsolatban ITT található.A fotó 2017. július 8-án készült.


Megközelítés

A tatabányai via ferrata autóval megközelíthető az M1-es autópálya tatabányai lehajtójától, ahonnan az 1-es úton keresztül a Turul szobor 2017. július 25-e óta a beruházás miatt csökkentett méretű parkolójához kitáblázott út vezet. Tömegközlekedéssel: autóbusszal vagy vonattal érkezők a tatabányai buszpályaudvarról, illetve vasútállomástól a piros jelet követve 20 perces sétával (lépcsőzéssel) juthatnak el a Turul-emlékműhöz.


Szöveg: Schmidt Csaba Facebook oldala / Tatabánya Pont
Fotó: Tatabánya PontKapcsolódó cikk:


Száguldó autók felett - átadták a vasalt mászóutat Tatabányán


Vasalt mászóutak a Kő-hegyen

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok