A Magyar Kultúra Napja


A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Jászai Mari Színház, Népházban megtartott városi ünnepségen Tarjáni Antal fotóművész vehette át Schmidt Csaba polgármestertől a Tatabánya Kultúrájáért díjat.  Ez alkalommal köszöntötték a díszdiplomás- és pályakezdő pedagógusokat.A Magyar Kultúra Napjának jelentőségéről először Crespo Rodrigó színházigazgató beszélt. A házigazda intézmény vezetője elmondta: egyre többen tartoznak a színházszerető közösség tagjai közé, itt Tatabányán is, ami annak köszönhető, hogy néhány éve a városvezetés az épület felújítása mellett döntött, ezzel is a fejlődés útját választva és megteremtve a kultúra fejlődésének alapját a megyeszékhelyen.  Ezt követően Schmidt Csaba polgármester ünnepi gondolataiban Kölcsey Ferenc legkiemelkedőbb alkotásának, a Himnusznak a jelentőségéről és a magyar kultúra számára meghatározó szerepéről szólt, amely egy hasonlóan változásokkal teli időszakban született, mint a mostani és egy jelzés volt a magyarság számára, miszerint el kell indulni, előre kell nézni – hallhattuk a városvezetőtől. „A ma felnövő fiatal nemzedéknek nyitottá kell válnia a kultúra felé, és ebben nagy szerepe van a pedagógusoknak, hogy felhívják a gyermekek figyelmét a szépre és már fiatalon megtanítják nekik észrevenni a hétköznapokban is azt”- fogalmazott a polgármester. Schmidt Csaba a művészek munkáját is méltatta, kiemelve a fényképészeket, akik helyettünk is meglátják a szépséget, képességük van megörökíteni azt és így mi is részesei lehetünk annak.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 1992 óta köszönti városi ünnepségen a több évtizede a pályán eltöltött évek elismeréseként díszdiplomát átvevő, valamint a pályájukat most kezdő pedagógusokat. Azoknak a pedagógusoknak, akik oklevelüket 50, 60, 65, valamint 70 éve szerezték meg és a nevelő-oktató munkában legalább 30 évet eltöltöttek, arany, gyémánt, vas díszoklevelet adott át Schmidt Csaba polgármester.Elismerésben részesült:

Dévai Józsefné (aranyoklevél), Hatos Jenőné (aranyoklevél), Kálmán Józsefné (aranyoklevél), Rajki Antalné (aranyoklevél), Kovács Sándor (gyémántoklevél), Porkoláb Ferencné (vasoklevél)

A pályakezdő pedagógusokat is köszöntötték, így oklevelet vehettek át Schmidt Csaba polgármestertől: Szabó Attila (Kertvárosi Kölcsey Ferenc Általános Iskola) Keresztesi Franciska (Sárberki Általános Iskola), Gajda Dóra (Sárberki Általános iskola) és Szabóné Althöfner Alexandra (Gyermekkert óvoda).


Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése a "Tatabánya Kultúrájáért" díjat a városban kifejtett kiemelkedő színvonalú, kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenység iránti tiszteletének és megbecsülésének kifejezése céljából alapította 1996-ban. A díj olyan személynek, illetve szervezetnek adományozatható, aki, illetve amely Tatabányán kiemelkedő kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenységet folytatott. Az idén a Tatabánya Kultúrájáért díjat Tarjáni Antal fotóművész vehette át Schmidt Csaba polgármestertől.

Tarjáni Antal: kulturális, művészeti munkássága szorosan kötődik városunk közelmúltjához, történelméhez. Évtizedek óta választja témájául Tatabánya jellegzetességeit. Művei dokumentálják és új, önálló alkotásokként újrafogalmazzák a város jellegzetességeit.  Képsorozataiban a város szépségét és értékeit jeleníti meg a természet napi szeszélyeinek kitett képi formátummal, sajátos látásmóddal, művészi átéléssel. Témáihoz dokumentarista szemlélettel és mélységes alázattal, szeretettel közelít. 1977. óta kiállító művész, értékteremtő alkotó. Alkotásai közül kiemelkednek legújabb archaikus fotográfiái, melyek természetesen városunk határain kívül is komoly elismerést váltottak ki. Tarjáni Antal nemcsak Tatabányán élő művész, hanem igazi közösségi ember is. Rendszeresen keresi a kapcsolatot a fiatal tehetségekkel, akik ugyanazzal a megszállottsággal rendelkeznek, mint ő. Meghívásra szakmai táborokban adja tovább tudását, hogy az általa szeretett és tisztelt szakma folytatása biztosított legyen.

Az idei évben a Magyar Kultúra Napján Bethlen Gábor erdélyi fejedelemmé választásának 400., Gárdonyi Géza születésének 150., és Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját ünnepeljük, így az ünnepi műsor e három meghatározó személyiség munkássága, a történelemben betöltött szerepe előtt tisztelgett. Mint ismeretes 190 esztendővel ezelőtt, 1823. január 22-én tett pontot Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc a Himnusz végére,. A vers születésének emlékére 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, s e napokban országszerte nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények. A tatabányai ünnepi műsorban a Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI kórusa, a SZIA Színpad, a Tatabányai Bányász Táncegyüttes lépett a színpadra.

Az ünnepség zárásaként a Kortárs Galériában nyílt meg Koncz Zsuzsa színházi fotós emlékkiállítása. A tárlatot Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe, harmonikán közreműködött Demeniv Mihály.

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

TWITTER

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
 

 

 

 Iratkozz fel az eseményekre!Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok