A hagyományok új központja

Szegvári Ildikó, a 2012 szeptemberében nyílt Forgórózsa Népművészeti Központ vezetője elsőként a Bánhidai Katolikus Egyházközséget és Nagy László plébánost említi, amikor a segítőkről kérdezte a Kemma.hu internetes hírportál.
- Legfőbb támogatónk a katolikus egyház, amely Szent Kinga épületét rendelkezésünkre bocsátotta, és amelyet civil összefogással, több család anyagi, szellemi, fizikai erejéből, önkéntes munkával újítottuk fel. Ők a Csutri hagyományőrzők, akikkel a Forgórózsa fesztiválokat szerveztük és szervezzük továbbra is. A központot a Forgórózsa Népművészeti Központ Nonprofit Kft. tartja fenn és azzal a céllal hoztuk létre, hogy a népi kultúra különböző ágait megismerhessék, meg tanulhassák a Tatabányán élők. A Rozmaring Néptáncegyesület Baráti Kör is csatlakozott hozzánk, így tevékenységükön keresztül a bánhidai szlovák hagyományok megőrzése is fontos feladatunk. Jelenleg 160-an járnak a csoportjainkba. Elsősorban gyermekek, de sok felnőtt hallgatónk is van - részletezte Szegvári Ildikó, aki azt is elmondta: a tatabányai oktatási intézményekkel nagyon jó a kapcsolatuk, sokan érdeklődnek rendhagyó néprajzi óráik, a „Hetedhét Magyarország” program, a „nyitott ház” vagy a jeles napi rendezvények iránt.


- Szakmai bázisként is kívánunk működni. Többféle pedagógus képzést hirdettünk, kiemelném az énektanároknak indítandó népi ének továbbképzést, vagy a pedagógus kosárfonó tanfolyamot. Akkreditált, 60 órás népi játék-néptánc tanfolyamunk már elindult, például az 5. testnevelés órán az itt tanultak rendkívül jól hasznosíthatók. Az órákat neves mesterek, képzett, nagy múltú szakemberek vezetik - tette hozzá. Szegvári Ildikó nem ismeretlen a megyei hagyományőrzők között. A Csevergő Énekeggyütes tagjaként, koreográfusként is résztvevője, alakítója a népi kulturális életnek szűkebb hazánkban. Vallja, hogy az archaikus, ősi kultúránkat ki kellene használni. Az álmom egy olyan intézmény, közösségi tér lenne, iskola létrehozása lenne, ahol technika órán a népi mesterségek segítségével és alkalmazásával fejlődik a gyermek, a rajzórán a népi motívumokat rajzolják, a népzene, a történetek és mondókák tanulása is hangsúlyos szerepet kap. Tudták, hogy a népi mondókák segítségével meg lehet tanulni helyesen szótagolni? - tette hozzá a pedagógus, aki a 80-as,90-es években a megyei művelődési központ népművészeti és kisebbségi szakelőadója is volt.


forrás: kemma.hu
A II. Pünkösdi Forgórózsa Fesztivál képeit érdemes megnézni. Kattintson a fotóra:


Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok